A résztvevő múzeuma


2015. július 28–31 között megtartottuk az első foglalkozást a Néprajzi Múzeumban, ahol a négy nap alatt 15 fiatallal gondolkoztunk, dolgoztunk együtt, fedeztük fel a múzeum tereit. A csoport alapvetően olyan tizen- és huszonévesekből állt, akik iskolai programok miatt ugyan eljutottak múzeumba, de azt egyáltalán nem érezték saját terüknek, ahogy azt sem gondolták, hogy róluk, nekik szól egy kiállítás, vagy hogy könnyű lenne eljutni ahhoz az üzenethez, amit egy-egy gyűjtemény közvetíteni szándékozik. A közös időnek az volt a célja, hogy egyrészt a fiatalok megismerkedjenek a helyszínnel, megtalálják benne a helyüket, másrészt megjelenhessen a múzeum terében az ő szempontjuk, saját történeteik, véleményük, akár jelek formájában egy már meglévő kiállítás útvonalán, akár egy mini kiállítás keretében, melyet a résztvevők maguk hoznak létre.

A fiatalok feltérképezték egymás gondolatait arról, hogy mit is jelent számukra a kultúra, és mik lehetnek a kultúra helyei, majd közösen elhelyeztük az általuk meghatározott intézményeket, helyszíneket Budapest egy régi kiadású térképén. A mini kiállítás címe is – „A múlt jövői” – arra a történelmi dimenzióra utalt, ami a Néprajzi Múzeum koncepciójában lényegi: mit kommunikálunk a jövőnek, hogyan lehet egy kultúrát, kultúrákat, korokat, szokásokat megjeleníteni, megőrizni, átadni a jövő generációjának? Mit és milyen formában érdemes eltenni? Hogyan mutathatja be egy tárgy a tulajdonosát, ez hozzáad-e egy kiállításhoz? A mini kiállításban a fiatalok egy-egy tárgya jelent meg, az általuk megfogalmazott, a tárgyhoz kapcsolódó történettel, azt a személyes kapcsolatot tükrözve, amit a négy nap alatt a múzeummal is kialakítottak.​

Videók a foglalkozásról

DIVERCITY
Diving into diversity in museums and the city
(2014-1-ES01-KA204-004799)
európai együttműködési projekt, 2015-2016.

Együttműködő partnerek:
Universidad Complutense de Madrid, Spanyolország (Madrid), Elan Interculturel, Franciaország (Párizs), Stand 129 – Caritas der Erzdiözese Wien – Hilfe in Not, Ausztria (Bécs), Helsingin kaupungin taideomuseo tennispalatsi - HAM, Finnország (Helsinki), Rede Portuguesa de Jovens para Igualdade de Oportunidades entre Mulheres e Homens, Portugália (Lisszabon), Artemisszió Alapítvány, Magyarország (Budapest), Néprajzi Múzeum, Magyarország (Budapest)

A projektben közreműködő múzeumi munkatársak:
Foster Hannah Daisy muzeológus, Földessy Edina muzeológus, Joó Emese múzeumpedagógus (projektmenedzser), Kobzáné Kapás Erzsébet gazdasági szakalkalmazott, Dr. Kemecsi Lajos főigazgató (projektvezető).

© Néprajzi Múzeum 2017

Grafika, honlap: Kemény Márton János