Néprajz úton-útfélen
Budapest néprajza középiskolások szemével


A Néprajz úton-útfélen budapesti néprajzi sétát középiskolások vezetik egyedi útvonalakon, friss néprajzi ismereteik, személyes kapcsolódásaik és saját nézőpontjuk szerint. A séta 120-150 perces, zenés, interaktív program, amit fiatalok vezetnek korban és tájékozottságban változatos közönségüknek.


A Néprajz úton-útfélen mint tematikus és módszertani minta 2016-ban született a DiverCity projekt város - múzeum - sokszínűség integrációs projektelemeként és azóta több sétavezető csoporttal is kipróbálásra került. Célja, hogy a Néprajzi Múzeumban felvetett témákat (mi a múzeum, hogyan kommunikál, mi a kiállítás, mi a néprajz) a fiatalok lefordítsák saját nyelvükre, ráillesszék a város szövetére és átalakítsák úgy, hogy különböző célcsoportjaik számára befogadható legyen. A projekt és a séták során teljesen szubjektív város, múzeum és néprajz fogalmakkal dolgozunk, de a módszertan lehetővé teszi, hogy ezeket generációktól, mindennapi városi térhasználattól, képzettségi szinttől vagy érdeklődési körtől függetlenül megosszuk egymással és közös élménnyé, közös tanulássá és tudásmegosztássá alakítsuk.

Első séta


Második séta

DIVERCITY
Diving into diversity in museums and the city
(2014-1-ES01-KA204-004799)
európai együttműködési projekt, 2015-2016.

Együttműködő partnerek:
Universidad Complutense de Madrid, Spanyolország (Madrid), Elan Interculturel, Franciaország (Párizs), Stand 129 – Caritas der Erzdiözese Wien – Hilfe in Not, Ausztria (Bécs), Helsingin kaupungin taideomuseo tennispalatsi - HAM, Finnország (Helsinki), Rede Portuguesa de Jovens para Igualdade de Oportunidades entre Mulheres e Homens, Portugália (Lisszabon), Artemisszió Alapítvány, Magyarország (Budapest), Néprajzi Múzeum, Magyarország (Budapest)

A projektben közreműködő múzeumi munkatársak:
Foster Hannah Daisy muzeológus, Földessy Edina muzeológus, Joó Emese múzeumpedagógus (projektmenedzser), Kobzáné Kapás Erzsébet gazdasági szakalkalmazott, Dr. Kemecsi Lajos főigazgató (projektvezető).

© Néprajzi Múzeum 2017

Grafika, honlap: Kemény Márton János