Hogyan dolgozzunk a sokszínűség témájával?
Módszertani összefoglalók


A DiverCity projekt két nagy blokkjának, a múzeumi és a városi blokk projektelemeinek, workshopjainak módszertani tanulságaiból született két összefoglaló munka. A hét együtt dolgozó szervezet igyekezett kigondolni és kipróbálni új együttműködő és kooperatív metódusokat, hogy közelebb hozzák egymáshoz a múzeumot és látogatóit, illetve a városokat és lakóikat. Hogy érzékenyítsenek ebben a témában, és megosszák eredményeiket.

A múzeumi módszertani összefoglaló elején egy szójegyzék található, amely azokat a fogalmakat és kifejezéseket tartalmazza, melyeket a projekt céljainak megfogalmazásakor használtunk, vagy amelyek a folyamat során tapadtak a projekt fogalomkészletéhez. A szójegyzék úgy magyarázza el ezeket a fogalmakat és kifejezéseket, ahogyan azokat a projektben használtuk. A szójegyzék után a DiverCity metodológiáját azok a kérdések alapján strukturáltuk, melyek a legalapvetőbb kérdések a mindennapjainkban és a projekt számára is kiemelkedő fontosságúak voltak: Hogyan? Miért? Mit? Hol? Mivel?

A városi térben történő, sokszínűség tematikájú munka összefoglaló tanulmány a különböző partner intézmények tapasztalatain alapuló elméletek és gyakorlatok kombinálása. A projektben felmerült városi témák egy-egy tesztelt módszertani példa vagy tematikus elem kapcsán beszélnek a tanulságokról és adnak tippeket a hasonló jellegű munkákhoz.

MÚZEUMI MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ
Magyar nyelven, nyomtatható verzió (A4)
MÚZEUMI MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ
Angol nyelven, nyomtatható verzió (A4)
VÁROSI MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ
Magyar nyelven, nyomtatható verzió (A4)
VÁROSI MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ
Angol nyelven, nyomtatható verzió (A4)

DIVERCITY
Diving into diversity in museums and the city
(2014-1-ES01-KA204-004799)
európai együttműködési projekt, 2015-2016.

Együttműködő partnerek:
Universidad Complutense de Madrid, Spanyolország (Madrid), Elan Interculturel, Franciaország (Párizs), Stand 129 – Caritas der Erzdiözese Wien – Hilfe in Not, Ausztria (Bécs), Helsingin kaupungin taideomuseo tennispalatsi - HAM, Finnország (Helsinki), Rede Portuguesa de Jovens para Igualdade de Oportunidades entre Mulheres e Homens, Portugália (Lisszabon), Artemisszió Alapítvány, Magyarország (Budapest), Néprajzi Múzeum, Magyarország (Budapest)

A projektben közreműködő múzeumi munkatársak:
Foster Hannah Daisy muzeológus, Földessy Edina muzeológus, Joó Emese múzeumpedagógus (projektmenedzser), Kobzáné Kapás Erzsébet gazdasági szakalkalmazott, Dr. Kemecsi Lajos főigazgató (projektvezető).

© Néprajzi Múzeum 2017

Grafika, honlap: Kemény Márton János